11.05.2023
2023. gada "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija" grāmatu kolekcija

Esam apkopojuši 2023. gada programmas "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas" kolekcijas grāmatas un to anotācijas ar mērķi ieintriģēt un motivēt piedalīties aizraujošajā grāmatu lasīšanas maratonā.

 

Šogad iekļauto grāmatu klāsts ir bagāts gan ar mūsdienām aktuālo tematiku, kas ļauj ielūkoties pagātnē, gan aizrauj ar pasakainu fantāzijas lidojumu. Kolekcijā varam lasīt dzeju, aplūkot un izpētīt komiksus, skaitīt skaitāmpantus, izvēlēties un vienā naktī izlasīt romānu, lēnām baudīt stāstu krājumus un priecāties par lielisko ilustratoru devumu.

 

Šī gada kolekcijā iekļautas 24 grāmatas: astoņi latviešu autoru darbi, piecpadsmit tulkojumi un viens folkloras krājums. Būs iespējama iepazīt četrus franču rakstnieku darbiem, trīs lietuviešu un trīs igauņu grāmatām, kā arī pa vienam tulkojumam no zviedru, vācu, slovāku, poļu un katalāņu valodas.

 

Vairāk par iniciatīvu un pieteikšanos lasiet šeit.    

      

Bērnu žūrija 5+

Nosaukums: Pazudušais miedziņš

Autors: Anete Melece

 

"Pazudušais miedziņš" ir ģimenisks stāsts, kurā iesaistīts bērns, vecāki, grāmatas, rotaļlietas un rūķi, kas piegādā cilvēkiem miegu. Šķiet, ka šoreiz miedziņu kāds nozadzis, jo mazā Stella neparko nevar aizmigt arī pēc tam, kad tētis izlasījis jau tik daudzas vakara pasaciņas. Meklēšanā detektīvu lomu uzņemas visas Stellas rotaļlietas – līdz beidzot izrādās, ka miega sūtījums piegādāts istabā, kurā neviens neuzdrīkstējās ielūkoties, lai netraucētu aizņemto mammu – viņai taču šodien bija ilgāk jāpastrādā!

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: ŅAUdiena.rrr

Autors: Aivars Neibarts

 

"Ņaudiena.rrr" ir dzejas krājums visu vecumu bērniem, kas spēj ar labsirdību saskatīt ačgārni neparasto valodā, dzīvniekos un cilvēkos mums visapkārt, kā arī pašiem sevi. Tas ir lēciens brīnumainā vārdu spēļu un dažādu neierastu būtņu pasaulē, kur sadzīvo suņi, kaķi, vārnas, cilvēki... reizē tik pazīstami, bet vai tiešām?

 

Brīzumā būs pieejams

Nosaukums: Soliņš un Miskaste

Autors: Ieva Samauska

 

Necils koka soliņš, kādus tūkstošiem var satikt dažādās pilsētās, ar Miskastes palīdzību iemācās būt vairāk nekā tikai soliņš. Izrādās, ja soliņš tic un vēlas, viņš var būt arī daudz kas cits: Jumtiņš. Galdiņš, Namiņš, Pakāpiens, Skatuve, Gulta, Tunelis, Barjera, Tilts, Garāža, pat Tribīne, Ksilofons, arī – Kuģis, Lete, Osta, Karaļtronis. Un… pat Degunkniebis! Saspraudīte un Zobu Skava! Viņš, tāpat kā jauniegūtā draudzene Miskaste, var būt noderīgs tik dažādos veidos! Noderīgs tik daudziem: Cirslītim, sen nesastaptiem skolas draugiem, dvīnēm puķainās cepurēs, puņķainajam Milzim...

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Klimpas kungs un burinieks

Autors: Anna Oņihimovska

 

 Klimpas kungam ir daudz brīnumainu lietu: mēbeles, paklāji, grāmatas, greznumlietas... Taču mantu ir tik daudz, ka ne lielajā mājā, ne dārzā Klimpas kungam vairs nav vietas. Grāmatas paliek nelasītas, visu klāj putekļi. Kad sākas liels lietus, vienīgā vieta, kur vēl var patverties, ir vecs burinieks dārza stūrī. Lai sākas piedzīvojums!

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Kaimiņi. Stāsts par kādu apkaimi

Autors: Rosio Bonilja

 

Grāmata ar pārsteigumu: lasi par kaimiņu piedzīvojumiem un pilnvērtīgi pavadi laiku kopā ar draugiem un ģimeni, arī spēlējot galda spēli. Galda spēli atradīsi grāmatas beigās, kā arī vēlāk varēsi lejupielādēt tiešsaistē. Laipni lūgti pavisam parastā apkaimē ar neparastiem iedzīvotājiem! Tikai... viņi cits citu nemaz nepazīst un nezina, kādi pārsteidzoši talanti katram piemīt. Viss mainās, kad negaidīti pazūd internets. Kaimiņi pirmo reizi uzzina, cik daudz viņi spēj paveikt, ja darbojas kopā. Top brīnumu lietas – gan recepšu blogs, gan apbalvota filma.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Bērnu žūrija 9+ 

Nosaukums: Pelesdēls Gudrinieks

Autors: Ruta Svaža, Gusts Linkevičs

 

Peļu ģimenē no Dziļmeža reiz vēlu rudenī gadījās prāvs pelēnu metiens, kurā starp dūšīgiem mazuļiem bija arī sīkaliņš. “Ko tāds dzīvē iesāks? Ne aku jaudās izrakt, ne malku ziemai sagādāt,” gaudās Pele Tēvs. “Ne mājas darbos kāds palīgs,” piebalsoja Pele Māte. Taču neskati peli no cepures! Pelēns, vārdā Pelesdēls Gudrinieks, aug ņiprs, zinātkārs un attapīgs, un, kad Dziļmežam draud briesmas – mūžīgā tumsa, jo Baisma no Svešzemes ir pievācis visspožāko Saules Dimantu, tieši mazais Gudrinieks saņem visu dūšu un dodas pie Baismas, lai glābtu mīļās mājas.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Bete un lidojošā dzimšanas dienas dāvana

Autors: Vitalija Maksvīte

 

Iepazīstieties ar Beti! Viņa nekad nenokar degunu. Pat savā dzimšanas dienā, kuru visi cenšas sabojāt: Bete nesaņem ilgi gaidīto dāvanu, viņai uzklūp nejaukā kaimiņiene, bet mamma aizliedz svētku pusdienas! Dzimšanas dienu izglābj dāvana, kas pati atlido pie Betes. Un tā nav parasta dāvana, bet lielā nelaimē iekļuvusi dāvana, kurai vajag palīdzību! Bete nekad neatstāj draugus nelaimē, top viltīgs glābšanas plāns. Jo tur, kur ir briesmas, tur ir arī Bete!

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Lasis Stasis un Atlasijas okeāns

Autors: Daina Tabūna

 

Stāsts vēsta par mazu lasēnu, viņa iepazīšanos ar upi, Baltijas jūru, zivīm un citiem ūdens iemītniekiem, par dabisku un cilvēku izraisītu briesmu pilno ceļojumu uz Atlasijas okeānu – tā okeānu dēvē laši.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Brālis, kas nebija vajadzīgs

Autors: Gaja Guna Ekle

 

“Tev būs brālis!” – tā kādu dienu deviņus gadus vecajam Gvidam paziņo vecāki. Izrādās, viņi grasās adoptēt Gvida vienaudzi Tomu, kas ir uzaudzis bērnunamā. Gvids jūtas sāpināts un dusmīgs par to, ka ne mamma, ne tētis pirms šī lēmuma pieņemšanas nav prasījuši viņa viedokli, un nesaprot, kāpēc vecākiem nepietiek ar viņu vien. Protestēdams pret šādu vecāku rīcību, zēns ir apņēmības pilns darīt visu, lai Toms nekļūtu par viņu ģimenes locekli.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Skeleta Juhana gaitas

Autors: Trīnu Lāna

 

Grāmatas galvenais varonis ir savu laiku skolas dabas zinību kabinetā nokalpojis skelets, taču šis stāsts ne tuvu nelīdzinās šausmu stāstiem ar skeletu piedalīšanos. Skelets, kas nekad nav piederējis cilvēkam, bet bijis plastmasas mācību līdzeklis anatomijas stundām, ir noguris, nobružāts un pensionējies, tas nonāk pie vecmāmiņas un vectētiņa laukos, meža mājās, kur abi ir nodzīvojuši visu mūžu. “Viņi palīdzēja izaugt lieliem saviem bērniem un tagad palīdz mazbērniem. Jo izaugt lielam labi izdodas tikai kopā ar citiem cilvēkiem.” Skelets iegūst vārdu Juhans un sāk piedalīties lauku māju ikdienas dzīvē, ienesot tajā gan pārpratumus un jautrību, gan daudz sirsnības

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

 

Jauniešu žūrija 11+ 

Nosaukums: En den dīno šoko loko tīno

Autors: Māris Rungulis

 

Rakstnieks Māris Rungulis prot saskatīt dažādām paaudzēm kopīgo, saglabājot iepriekšējo paaudžu pieredzi un tuvinot to mūsdienām. Par to liecina arī viņa aizraušanās ar Latvijas bērnu folkloru – spoku un joku stāstiem, skaitāmpantiem un ķircināmpantiem, kuru vākšanai viņš aktīvi pievērsās astoņdesmitajos gados, bet deviņdesmitajos sakārtoja un izdeva vairākus skaitāmpantu krājumus. Tagad rakstnieks, vēlreiz pārskatot savu kolekciju, veidojis plašāku, apjomīgāku izlasi, kā arī pievienojis savas atmiņas par skaitāmpantu kolekcijas tapšanu, tiekoties un sarakstoties ar bērniem.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Upe, kas tek atpakaļ

Autors: Žans Klods Murlevā

 

“Vai jūs pārdodat karameles?” Ar šo ikdienišķo jautājumu, ko uzdod veikaliņā ieklīdusi sveša meitene, sākas neparasts, romantisks stāsts. Mazais bodnieks Tomeks iemīlas Hannā un gatavs viņai sekot tālā un bīstamā ceļojumā, lai meklētu burvju upi Kžāru, kuras ūdens spēj dāvāt nemirstību. Tas ļoti nepieciešams Hannas smagi sasirgušajai žubītei – mīļai piemiņai no tēva. Abi jaunieši garo, pasakainiem piedzīvojumiem bagāto ceļu mēro atsevišķi, gūstot atšķirīgu pieredzi, taču domās allaž ir kopā un kopā arī sasniedz galamērķi – vietu, kur upes atpakaļtekošie ūdeņi ieplūst pazemē. Vai Hannai izdosies pārnest savam putniņam dziedinošo ūdeni? Vai abu mīlestība izrādīsies tikpat pārlaicīga kā upe un labestība, ko viņi piedzīvo ceļā?

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Zlatas ceļš

Autors: Dzintars Tilaks

 

Grāmatas galvenā varone ir meitene, vārdā Zlata, kas mācās 7. klasē. Ir 2022. gada pavasaris, kad sākas karš Ukrainā. Skola un mācības paliek gluži vai citā dzīvē, nu jādomā par izdzīvošanu, par kaut ko tādu, kas liekas nereāls mūsdienās un šeit, Latvijā.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Kā mans tētis atrada sev sievu

Autors: Rēli Reinausa

 

Keita ir 12 gadus veca un dzīvo kopā ar tēti Stenu un labradoru Fredi. Keitas mamma nomira, kad meitene bija vēl pavisam maza. Kādu dienu tētis paziņo, ka vēlētos apprecēties vēlreiz, un lūdz meitai palīdzību atrast īsto sievu. Tētim piemērotas sievas meklējumos abi piedzīvo virkni komisku starpgadījumu.

 

 Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Burmemme

Autors: Aino Pervika

 

Burmemme viena pati dzīvo uz mazas salas. Ar savām burvju zālēm un mākslām viņa prot ārstēt dažādas slimības un kaites. Viņa tās prot arī uzsūtīt. Augus saviem virumiem viņa dodas lasīt uz sauszemi, un pāri jūrai lido ar gaisa balonu, kas ļoti izskatās pēc pilnmēness. Burmemmes valdzinājums ir gan viņas vētrainajā un nepakļāvīgajā raksturā, kurā tomēr skaidri iezīmējas rūpes par dabu un cilvēkiem, gan brīnumainajās spējās, kuru pamatā tomēr ir patiesas zināšanas par dabas spēkiem.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Jauniešu žūrija 15+ 

 

Nosaukums: Melndzelmji

Autors: Igne Zarambaite

 

 Kad sešpadsmitgadīgā Anika atgriežas dzimtajā pilsētiņā, viņu atkal nomāc bērnības atmiņas – nesaskaņas ģimenē, skolā pieredzētā ņirgāšanās. Dziļi iekšienē sūrst senās pārestības, bet ārēji meitene ir pārvērtusies, viņu neviens vairs neatpazīst. Tagad viņa ir nevis Anika, bet Ana. Drīz klasesbiedri piedāvā Anai nedēļas nogales izaicinājumu – kopīgi pavadīt nakti palu ūdeņu ieskautās mājās, kas slavenas ar leģendām un baisiem notikumiem. Šī izpriecu nakts pārvēršas murgā, kura centrā – noslēpumaini pazudusi meitene. Vairs nav iespējams saprast, kas ir īsts, kas aizmirsts, kas sadomāts. Un kas bija par iemeslu tās nakts notikumiem – mistiski spēki, apreibinošas vielas, atriebība? Vai varbūt viss kopā?

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Mūru dāma

Autors: Silēna Edgāra, Pols Beorns

 

Latviešu izcelsmes operdziedātāja Māra Galanta, saukta par Mūru dāmu, iemantoja pasaules slavu, 1972. gadā dziedot pie Berlīnes mūra. Kopš tā laika viņai raksta cilvēki no dažādām pasaules malām, lai vēstītu par savu neapskaužamo likteni un dzīvi nebrīvē. Arī Māra pati reiz aizbēgusi no totalitāra režīma. Septiņpadsmit gadu vecumā viņa slepus pameta Padomju Latviju un nav atgriezusies dzimtenē pat pēc Dzelzs priekškara krišanas. Kāpēc tā? Un kāpēc viņa izvairās runāt par savu jaunību?


Mūru dāma ir ne tikai brīvdomīga, bagāta skatuves dīva, bet arī vecāmāte – nevērīga, viegli aizkaitināma un ārkārtīgi vientuļa. Emma, viņas mazmeita, ir impulsīva, ar mākslinieciski jūtīgu dvēseli apveltīta pusaudze, kas līdzinās savai vecmāmiņai vairāk, nekā abas to gatavas atzīt. Vēloties izdibināt ko vairāk par vecāsmātes mīklaino pagātni un dzimtas vēstures līkločiem, četrpadsmitgadīgā jauniete lūdz, lai viņu aizved uz Latviju – tā aizsākas ceļojums ne tikai telpā, bet arī laikā. Kāda noslēpumaina Rīgas kundze un liegs maģijas pieskāriens atmodina daudzas – gan smeldzīgas, gan skaistas – atmiņas...

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Mana kolosālā dzīve

Autors: Jennija Jēgerfelde

 

Laipni lūgti Skērblakas viesnīcā Royal Grand Golden Hotel! Te tagad dzīvos Sige ar māsām, mammu un pavisam neparasto vecmāmiņu, kurai tikpat neparastā viesnīca, starp citu, arī pieder. Stokholmas skolā Sige neiederējās un jutās pagalam nelaimīgs, tāpēc dzīve mazpilsētā nāk īsti laikā. Te ir gan pinbola mašīna, gan īsts režisors, gan negaidīti spraiga cīņa par kādu dārza rūķi ar vietējo instagram slavenību. Ja tikai strauji netuvotos jaunais skolas gads... Sigem ir tikai viens mērķis - līdz vasaras beigām kļūt populāram.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Kinderlande

Autors: Mavils

 

Ar aizrautību un puicisku humoru Mavils stāsta par draudzību, drosmi un uzticēšanos, par bērnību, kas aizrit starp pionieru organizāciju un baznīcu, slepus noklausītām ziņām par pārbēgšanu uz Rietumberlīni un galda tenisa turnīru tieši Vācijas lielo pārmaiņu priekšvakarā. Komikss uzbur spilgtu un personisku VDR pastāvēšanas pēdējo dienu ainu, ko autors pats pieredzējis, būdams, grāmatas varoņu vecumā. Pievienota arī vārdnīciņa, kas skaidro mūsdienu bērniem nezināmās sociālisma laika Vācijas reālijas.

 

Stāsta galvenais varonis ir Mirko Vacke no septītās klases. Viņš aizraujas ar galda tenisu, spītīgi turas pretī lielo puiku izsmieklam un mēģina sadraudzēties ar paralēlklases jaunpienācēju Torstenu. Abi zēni prot uz katra soļa iekulties nepatikšanās, un visvairāk Mirko uztraucas par to, ka citi viņu varētu uzskatīt par sūdzmani. Taču zēnu dzīvē aizvien vairāk ielaužas arī pieaugušo pasaules satricinājumi.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Zaļā dzīle

Autors: Toms Deimonds Barvidis

 

Pasaule, kuru ik nakti pārstaigā debesmeitas, trīs spoži mēneši, reiz esot bijusi vienota, līdz brāļi, debesmeitu precinieki, sastrīdējās un to sadalīja. Tagad Zaļā dzīle, mežonīgs un nebeidzams mūžamežs, un sausais, skopais Tīrums dzīvo katrs savrupu dzīvi šķietamā drošībā. Tomēr gan Tīrumā, gan Zaļajā dzīlē pamazām mostas kā jauni, tā aizmirsti spēki, kas tiecas iegūt vai iznīcināt. Zaļās dzīles bangas arvien niknāk sitas pret Tīruma krastiem, un cilvēku apmetnēs sākas cīkstēšanās par ļaužu prātiem un sirdīm. Kas izjaucis līdzsvaru starp abām pasaules daļām? Meklējot atbildi senās dziesmās, Vārmas ciema Dižais rakstotājs Hauko atrod tikai jaunus jautājumus.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Vecāku žūrija

   

Nosaukums: Bērni ir karaļi

Autors: Delfīne de Vigāna

 

Skolas gados Melānija Klo ir pārņemta ar realitātes šovu solīto spozmi un slavu, taču pašas mēģinājumi ielauzties šajā žilbinošajā pasaulē nevainagojas panākumiem. Paiet vairāki gadi, Melānijai šķietami ir viss, ko viņa ir vēlējusies – vīrs, divi piemīlīgi bērni un krāšņa dzīve Parīzes piepilsētā, ko nodrošina pašas izlolotais YouTube kanāls. Taču tajā nemitīgi rādītā idille sabrūk, kad tiek pastrādāts noziegums, kura motivāciju cenšas atšķetināt valsts prasmīgākie izmeklētāji, arī talantīgā dokumentētāja Klāra. Atklājas sen glabāti noslēpumi, pāridarījumi un aizvainojumi.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

   

Nosaukums: Es neliecināšu pret jums

Autors: Kristīne Ilziņa

 

Stāstu krājums “Es neliecināšu pret jums” ir kā mozaīkbilde. Tajā savākti un apkopoti stāsti par cilvēkiem, kas piedalās lielos notikumos, paši būdami mazi. Par tiem, kuriem parasti neviens neprasa: ko jūs par to domājat? Tiem, kas vienkārši dzīvo. Pirms Atmodas, tās laikā un arī pašlaik.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Laiks atkal iedegt zvaigznes

Autors: Virdžīnija Grimaldi

 

Ja Anna nebūtu zaudējusi darbu, iespējams, viņa nekad nebūtu uzdrošinājusies rīkoties tik impulsīvi. Viņas vecākajai meitai Hlojai ir septiņpadsmit gadu un kārtējie sirdēsti. Piepeši atklājas, ka meitene ir atmetusi ar roku mācībām licejā un plāno sākt strādāt. Izrādās, arī divpadsmitgadīgā Lilī skolā nejūtas labi... Brīdī, kad Anna saprot, ka ģimene burtiski jūk laukā, kļūst skaidrs, ka tikai ļoti spontāna un grandioza rīcība var kaut ko mainīt. Un tā nu Anna paziņo, ka viņas visas dosies uz Skandināviju, lai savām acīm skatītu ziemeļblāzmu. Meitenes šo ideju uztver ar piesardzību, savukārt Anna ir apņēmības pilna, jo šis ceļojums varētu viņas arī atkal satuvināt.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

   

Nosaukums: Piektā laiva

Autors: Monika Kompaņīkova

 

romāns ”Piektā laiva” ir aizkustinošs stāsts par meiteni, kura postkomunistiskajā Slovākijā visiem spēkiem cenšas parūpēties par sevi un citiem. Divpadsmit gadus veco Jarku emocionāli pametusi viņas nenobriedusī, izlaidīgā māte. Likteņa ziņā atstātā meitene ir spiesta rūpēties par savu kašķīgo, mirstošo vecmāmiņu, lai nenosmaktu postkomunistiskā betona džungļos, lai izdzīvotu Bratislavas daudzdzīvokļu ēkas sociālajā vakuumā. Viņa vada dienas, klaiņojot pa ielām un sapņojot vienīgajā vietā, kur jūtas droši: mazajā dārziņā, ko Jarka mantojusi no nekad nesatiktā vectēva. Kādu dienu, dodoties uz dārzu, viņa apstājas piepilsētas dzelzceļa stacijā un impulsīvi nolaupa dvīņu mazuļus. Jarka balansē uz katastrofas sliekšņa, un, cenšoties rūpēties par mazuļiem, meitene atklāj sevi.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Rakstam vēl nav pievienoti komentāri.