02.05.2024
2024. gada "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija" grāmatu kolekcija

Esam apkopojuši 2024. gada programmas "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas" kolekcijas grāmatas un to anotācijas ar mērķi ieintriģēt un motivēt piedalīties aizraujošajā grāmatu lasīšanas maratonā.

 

2024. gada “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas” kolekcijā ir iekļautas 28 grāmatas, 9 no tām oriģinālliteratūras darbi un 19 tulkojumi, kas tulkoti no vācu, ukraiņu, japāņu, itāļu, norvēģu, franču, igauņu, somu, angļu, poļu un čehu valodas.

 

Grāmatas ir ļoti dažādas, un katrs lasītājs atradīs sev piemērotākās. Varēs izbaudīt dzejas bagāto un skanīgo valodu, lasīt stāstus, iegrimt fantāzijas pasaulē, piedzīvot tikšanos ar īpašajiem bērniem, pārdomāt aktuālas tēmas un priecāties par lieliskajām ilustrācijām, kas dažās grāmatās atveras kā gleznas.

 

Bērnu žūrija 5+ 
 

Nosaukums: Sirdslietas

Autors: Agnese Vanaga

 

Komiksa 25 epizožu varones ir divas sirdis – būtnes ar atšķirīgiem raksturiem, kas meklē draudzību un cenšas saprasties. Tās spēlējas un ķīvējas, spriedelē, kaitina viena otru un rūpējas viena par otru, pamazām cenšoties izaugt par vienkārši labām sirdīm.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

   

Nosaukums: Izdomā sev auto

Autors: Inese Zandere

 

Ineses Zanderes dzejoļu krājumā “Izdomā sev auto” ar gleznotāja Alekseja Naumova ilustrācijām sev piemērotus dzejoļus atradīs dažāda vecuma bērni, bet it īpaši – zēni, kuriem patīk automašīnas.

Dzejoļu varoņi ir dažādi auto un mehānismi, no limuzīna, autobusa un F1 līdz pat pienvedējam, kombainam un atkritumu mašīnai. Automašīnas ir gan ceļotāji, gan pirmklasnieki, gan “autolāčplēši”, kas sargā Latviju, to līdzdalība aptver dažādas cilvēku dzīves jomas un visus gadalaikus ar katram raksturīgajiem darbiem, svētkiem un dabas ainām.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Vecmāmiņa, kas pārvērtās par kucēnu

Autors: Juhani Pitseps

 

 

Šis ir sirsnīgs, omulīgs un vietām ļoti aizkustinošs stāsts – igauņu rakstniekam un dabas pētniekam Juhani Pitsepam tādi tie ir allaž. Juhani mīl dzīvniekus un putnus, vecus cilvēkus un mazus bērnus. Viņa grāmatas ir labestības pilnas un māca mazajam lasītājam līdzāsdzīvošanas mākslu.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Kas aug parkā

Autors: Katerina Mihaļicina

 

 

Grāmata par svarīgām lietām: par izaugsmi un sevis atrašanu, par līdzībām un atšķirībām, kā arī par to, cik svarīgi ir, lai tev blakus būtu kāds mazliet līdzīgs tev. Reizē tas ir ekoizglītojošs stāsts par kokiem mums apkārt, kuriem ejam garām, bet ne vienmēr zinām, kas tie ir. Tāpēc grāmata noderēs ikvienam mazajam lasītājam, kurš vēlas uzzināt parka vai dārza koku nosaukumus, iemācīties tos atpazīt. Ilustrācijas palīdzēs saprast, kā tie izskatās, kāda ir miza, sēklas, lapas un ziedi.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Mollis

Autors: Katri Kirkopelto

 

 

Mollis ir maza radībiņa ar lielu sapni. Viņš ilgojas pēc drauga. Ar draugu varētu sačukstēties par noslēpumiem, ķiķināt kā kutinātiem, murrāt no labsajūtas, ieklausīties klusumā vai sagriezt visu ar kājām gaisā. Kādu dienu pie Moļļa durvīm klauvē Mazais Sisu, un viss mainās. Šī piemīlīgā grāmata ir lielisks ceļabiedrs krāsainajā jūtu pasaulē, palīdzot bērniem atpazīt un izprast savas emocijas.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Es gribu sunīti, vienalga kādu

Autors: Kitija Krauzere

 

Grāmatas varone Millija, tāpat kā daudzi bērni, ilgojas pēc sava sunīša. Viņas skolā meitenes lepojas ar saviem sugas suņiem un apmeklē ar tiem smalkus suņu klubus. Milliju smalkuma jautājums neinteresē, viņa vēlas sev draugu. Kad Millijas māte beidzot tomēr piekrīt, abas dodas uz dzīvnieku patversmi, un tur Millijas jūtas iekaro mazs sprogains sunītis, kuram meitene dod vārdu Princis. Millijas savādais suns skolā kļūst par nežēlīga izsmiekla objektu. Millija nepadodas, no sava drauga neatsakās, un uzzina noslēpumu – Princis ir īpaši dižciltīgs japāņu imperatoru suns, turklāt viņš prot runāt.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 Bērnu žūrija 9+ 

Nosaukums: Kurš sasēdēja brūno sieru?

Autors: Ērlenns Lū

 

Asprātīgs detektīvstāsts par norvēģu iecienīto brūno sieru. Karalis uzaicina uz pili pasaulē labāko brūno sieru. Vilcienā atklājas, ka uz siera parādījušies dibena nospiedumi. Karaļa brūnais siers ir sasēdēts! Tiek izsaukts Flufenberga kungs, pasaulē labākais detektīvs, kurš ātri aptver, ka dibenbandīts joprojām atrodas vilcienā. Var sākties aizraujošs dibentrilleris.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Izmeklētāji no 3. A

Autors: Ilmars Tomusks

 

Tīnas un Mada, bērnu, kas līdzinās viens otram kā ūdens lāses, tētis no tantes saņem mantojumā vecu grāmatu sadzeltējušām lapām. Bērni skolā uzzina, ka tas ir ārkārtīgi vērtīgs izdevums. Grāmatu Mežaparka ģimnāzijas bibliotēkā izstāda apskatei, bet kādā liktenīgā naktī tā tiek nozagta. Policisti nozieguma vietā neatrod ne lietiskos pierādījumus, ne pirkstu nospiedumus. Grāmatas īpašnieki – trešās A klases skolēni Tīna un Madis – kopā ar divpadsmitās klases absolventu Paulu paši uzsāk izmeklēšanu. Tā viņus aizved pat uz citu valsti.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Nosaukums: Kur palika bērni?

Autors: Indreks Kofs

 

 

Indreka Kofa dzejoļu krājuma notikumi norisinās kādā ciemā, kur dzīve rit gludi un jauki – līdz kādu dienu visi bērni nolemj aizbēgt uz mežu, jo uzskata, ka tiek pārāk kontrolēti un komandēti. Taču izrādās, ka pieaugušajiem ļoti pietrūkst ierastās līksmās bērnu klaigāšanas, skraidīšanas un lēkāšanas. Mērs sūta armiju viņus meklēt, skolotāja mēģina bērnus atvilināt atpakaļ ar kūku un konfektēm, negantais tēvocis Reins izsaka niknus draudus, diriģents mēģina izmantot Mocarta un Baha darbus – taču nekas nelīdz. Kā pierunāt bērnus atgriezties mājās, lai ciematā atkal būtu dzīvība?

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

   

Nosaukums: Zilonis

Autors: Kadri Hinrikusa

 

 

Kertai šķiet, ka viņa nekur neiederas. Attiecības ar klasesbiedriem nevarētu saukt par izcilām – meiteni vai nu ķircina, vai nosoda par labām sekmēm mācībās. Arī mājās neklājas labāk – tētis nav sajūsmā, ka viņai grāmatas un lasīšana patīk labāk nekā matemātika un datori, bet mamma, izdzirdot par Kertas problēmām, tikai nopūšas. Viendien, kad skolā gājis pavisam nelāgi, Kerta iepazīstas ar sparīgu horvātu meiteni Luciju, kas palīdz apjaust, ka tieši tādas meitenes kā Kerta ir īstas draudzības vērtas.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Sfinksas Albertas smaids

Autors: Māra Cielēna

 

 

Tas ir sirsnīgs, humorpilns un visnotaļ jēgpilns stāstījums par bezgala atšķirīgu būtņu apņēmīgu ceļojumu uz tālu zemi, lai atrastu risinājumu, kā palīdzēt savējiem. Raibu raibo pasakas tēlu pulku apvieno mīlestība pret savu ielu un azartiska tieksme iesaistīties notikumos, lai padarītu to jaukāku. Rakstniece un māksliniece atdzīvinājušas šķietami stingos, klusos akmens tēlus, piešķirot katram no tiem raksturu, emocijas, idejas un dinamisku darbību.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Kamils, kurš skatās ar rokām

Autors: Tomašs Malkovskis

 

 

Piecgadīgais Kamils ir neredzīgs. Bet vai tas ir iemesls no viņa baidīties vai pārlieku žēlot un nemitīgi raizēties? Pilnīgi noteikti - nē! Kamils tiek galā gluži labi, un kā jau katram puikam viņam mēdz būt trakas idejas un neparasti piedzīvojumi. Kopā ar vecāko māsu Zužu viņi lieliski pavada laiku, velk viens otru uz zoba, bet, kad vajadzīgs - stāv viens par otru kā mūris. Grāmata iepazīstina ar nezināmu pasauli, kurā skatās ar rokām.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Jauniešu žūrija 11+

Nosaukums: Kaušļa sirds

Autors: Juta Nimfiusa

 

 

Kajam pakrūtē ieperinājies milzīgs niknums, kas liek darīt nejaukas lietas. Viņš slikti mācās, izrunājas un dara pāri mazākajiem, tāpēc bērni no viņa izvairās. Skolotāji jūtas bezpalīdzīgi, un Kajam draud izslēgšana no skolas. Kad klasē ierodas jauniņā, Grēta, klases audzinātāja ieceļ zēnu par viņas aizbildni – tā ir pēdējā iespēja parādīt, ka viņš gatavs laboties. Taču tas nav vienkārši, jo Grēta ir īpašais bērns, lēnīga un ļoti emocionāla, tāpēc Kajam jāmācās būt pacietīgam.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Jandāliņš

Autors: Kārlis Vērdiņš

 

 

“Jandāliņā” atkal satiekas Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājumos sastapti varoņi – tēti, mammas un viņu mazuļi, kuru sīkās roķeles stingri sagrābj savus vecākus kā ķīlniekus, liekot viņiem gan rūpēties un raizēties, gan priecāties un spēlēties, kopā ar bērniem apgūstot pasaules kārtību.

 

 

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Džūlija un Haizivs

Autors: Kirana Milvuda Hārgreiva

 

Stāsta galvenā varone Džūlija vasaru pavada uz nomaļas salas Šetlendu arhipelāgā, kur tēti atvedis darbs, bet mamma, jūras bioloģe, apņēmusies notvert reti sastopamo un mītisko ilgdzīvotāju – Grenlandes haizivi, lai atklātu tās nemirstības noslēpumu. Džūlija iepazīstas ar Kinu – zēnu no indiešu ģimenes, kura saimnieko salas vienīgajā pašapkalpošanās veļas mazgātavā, kuras telpās atrodas arī vietējā bibliotēka. Kina aizraušanās ir astronomija, un skaidrās naktīs zvaigznes vislabāk redzamas no bākas, kurā vasaru jāpavada Džūlijai. Savukārt meitene ir pārliecināta, ka “okeānā ir vairāk noslēpumu nekā debesīs.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Saules sargātāja

Autors: Maja Lunde

 

Lilijas dzīvē ir pienācis laiks starp bērnību un jaunību. Viņa mainās, taču daba ap viņu ir tāda, kā bijusi vienmēr. Lilijai ir tikai vāras atmiņas par sauli, un pasaule, kuru viņa pazīst, ir lietaina un tumša. Slapjajā zemē nekas neaug, neviens stādiņš nejūtas labi mūžīgajā puskrēslā. Lilija ir bārene un dzīvo kopā ar savu vectēvu, kas apgādā ciemu ar dārzeņiem. Kādu dienu viņš aizmirst savu pusdienu maizi, un, aizskrējusi viņam nopakaļ uz siltumnīcu, Lilija atklāj kaut ko tādu, kas mainīs visu. Viņa ierauga slepenu taciņu, kas ved uz mežu, kur bērni nedrīkst staigāt. Taču ziņkārīgā Lilija nav tāda kā citi, viņa apspiež bailes un dodas prom pa taku. Aiz tumšajiem koku stumbriem ir cita, ziedoša pasaule. Tā ir kā liela pasaka. Lilijai būs jāsaskaras ar savām lielākajām bailēm, taču viņa atradīs arī mīlestību un prieku - un cerību uz pavasari.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Klāruks un 11 vecmāmiņas

Autors: Olga Černa

 

 

Klāruka vectētiņš Tomāšs, kurš meiteni audzina, ir skursteņslauķis. Kādu dienu viņš nokrīt no jumta un nokļūst slimnīcā, bet Klārukam jāpaliek pie diezgan nejaukas kaimiņienes. Meitene raksta vectētiņam vēstules, no kurām viņš saprot, ka Klārukam labi neklājas. Vectētiņš nosūta mazmeitu pa kārtai pie dažādām senām jaunības draudzenēm, kas viņu kādu laiku pieskata un audzina - katra pēc savas gaumes un saprašanas. Klāruka dzīve bez vectēva ir grūta, bet neticami interesanta, jo par viņu rūpējas veselas 11 vecmāmiņas!

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Meitene zilā kleitiņā

Autors: Žanete Lazdovska

 

 

Kādā pavisam parastā vakarā trīspadsmitgadīgā Beatrise kaimiņu mājas logā ierauga meiteni zilā kleitiņā. Viņas iepazīstas un kļūst par nešķiramām draudzenēm, tomēr šī draudzība ir neparasta – tā saistās ar kādu baisu atgadījumu. Lai noskaidrotu patiesību, meitenēm jāpārvar bailes un jādodas bīstamā piedzīvojumā. Soli pa solim abas tuvojas noslēpumam, kuru viņām nebija paredzēts uzzināt.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Jauniešu žūrija 15+ 

Nosaukums: Deja, mīla, Parīze

Autors: Anna Sofija Žuano

 

Skūpsti, kruasāni, balets, mākslas noslēpumi, un tas viss – Mīlestības pilsētā Parīzē.
Septiņpadsmit gadus vecā Mia ir talantīga balerīna, kura sapņo reiz dejot Amerikas lielākajā baleta teātrī. Viņa ir ieradusies Parīzē, lai piedalītos prestižā vasaras deju programmā, un viņai ir sešas nedēļas, lai iegūtu iespēju uz noklausīšanos.
Taču Parīzē Mias apņēmība pievērsties tikai treniņiem tiek krietni vien pārbaudīta. Kopā ar apburošo Luiju viņa iepazīst Parīzi un atklāj tās noslēpumus. Kad Mias baleta karjerai, kam viņa veltījusi visu dzīvi, draud pienākt beigas, meitenei jāsaprot, kas tieši dzīvē ir vissvarīgākais.

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Laika čūskas pavēlniece.Pavediens

Autors: Dina Zoldnere

 

Doroteja ir gluži parasta meitene. Viņa ir pabeigusi 9. klasi un vasarā dzīvo pie krustmātes Tutas Jūrmalā. Bauda skaistās kūrortpilsētas atmosfēru, bet… Ir kāds noslēpums. Doroteja spēj pārvietoties laikā un var nokļūt pagātnē tikpat viegli kā… citā istabā.
Ar kādas senas, nejauši rokās nonākušas lietas palīdzību Doroteja tiek aizrauta uz Krētas salu, senāko Eiropas civilizācijas šūpuli. Neparastās situācijas iedrošināta, viņa nolemj uzspēlēt kādu nevainīgu spēli, izlikties par meiteni no Grieķijas. Tas izraisa lavīnai līdzīgu notikumu virkni. Doroteja iemīlas Sīriusā, bet nespēj puisim atzīties, ka ir no cita laika.
Tālu no mājām, svešā vietā, Doroteja sākt apjaust mīlestības vērtību un spēku, arī bailes to pazaudēt. Kā izdzīvot un nosargāt mīlestību? Vai jāslēpjas labirintā, kur plosās briesmīgais Mīnotaurs? Vai jāpakļaujas vareno dievu gribai, kas ieradušies no debesu okeāna uz Baltā Vērša svētkiem?
Divi pret visu pasauli, pret vareno dievu noteikto kārtību! Kā Dorotejai ar Sīriusu atšķirt, kurš ir draugs, bet kurš – ienaidnieks? Un ko iesākt ar lielāko šķērsli – ar laiku, kas plešas starp abiem mīlniekiem četru tūkstošu gadu plašumā?

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Mans brālis ķer dinozaurus

Autors: Džākomo Macariols

 

 

Tev ir pieci gadi, divas māsas, un tu ļoti vēlētos, kaut būtu arī mazāks brālītis, ar kuru kopā spēlēt futbolu. Kādu vakaru vecāki paziņo, ka tev būs brālis un ka viņš būs īpašs. Tu esi laimīgs – "īpašs" tev nozīmē "supervaronis". Tu pat izvēlies viņa vārdu: Džovanni. Kad Džovanni piedzimst, tu pamazām saproti, ka, jā, viņš atšķiras no citiem, bet viņam nav superspēju. Tad tu uzzini frāzi "Dauna sindroms", un sākotnējais prieks pārvēršas nepatikā, pat kaunā. Tikai vēlāk sapratīsi, ka sākotnējā doma nemaz nebija tik nepareiza. Ļauj Džovanni dzīvespriekam pārņemt tevi savā varā un secināt, ka, iespējams, viņš patiešām ir supervaronis. Un katrā gadījumā – tavs labākais draugs

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Papīra klavieres

Autors: Elizabete Šteinkellnere

 

 

Ilustrētajā romānā, kas vieglā un nepiespiestā veidā runā par nopietnām lietām, 16 gadus vecā Maija savas jūtas izsaka vārdos un attēlos. Viņa ieraksta savu dzīvi dienasgrāmatā, kas vienlaikus ir arī skiču burtnīca. Maija vēl mācās skolā, bet arī strādā sulu veikalā un bieži rūpējas par divām jaunākajām māsām, lai vientuļā māte varētu atpūsties. Katrai māsai ir cits tētis. Maijas āriene un uzvedība neatbilst ierastajām ārējā skaistuma normām, bet viņa veiksmīgi saceļas pret aizspriedumiem, saņem atbalstu no draugiem un nostiprina pārliecību par sevi un savām tiesībām uz personisku laimi.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Šis ir mans seriāls

Autors: Luīze Pastore

 

 

Pazīstamās latviešu bērnu rakstnieces Luīzes Pastores jaunākais darbs veltīts pusaudžu auditorijai un aizved lasītāju jau nedaudz piemirstā pagātnē. Tā sižets risinās deviņdesmito gadu otrajā pusē, kad Latvijā strauji ienāca glancētie žurnāli, reklāma un televīzijas seriāli.

Grāmatas galvenā varone, trīspadsmitgadīgā Beta, pati īpaši nevēlas pieteikties atlases konkursam par lomu topošā pusaudžu seriālā. Toties viņas mammai tā šķiet lieliska iespēja. Visiem par pārsteigumu Betai paveicas nokļūt izredzēto jauniešu vidū, un vesels gads meitenes dzīvē aizrit, gatavojoties lielajai zvaigžņu stundai televīzijas ekrānos.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Stāsts par kaķi, kurš izglāba grāmatas

Autors: Sosuke Nacukava

 

 

Vectēvs visu laiku mēdza atkārtot: grāmatās ir spēks. Bet kas patiesībā ir šis spēks?
“Nacuki grāmatnīca” ir pavisam neliels lietoto grāmatu veikaliņš pašā pilsētas nomalē. Tā iekšpusē grāmatplaukti slejas līdz pat griestiem un ir piekrauti ar brīnišķīgām grāmatām. Rintaro Nacuki ļoti patīk šī vieta, kuru reiz izveidojis viņa vectēvs. Šeit Rintaro ir pavadījis neskaitāmas laimīgas stundas, lasot grāmatas pēc sirds patikas. Ideāls patvērums zēnam, kurš jūtas diezgan vientuļš.
Pēc vectēva nāves Rintaro ir patiesi bēdīgs, jo tā vien šķiet, ka grāmatnīcu nāksies slēgt. Bet uzrodas runājošs kaķis, vārdā Tīģeris, ar neparastu lūgumu. Kaķis meklē grāmatmīli, lai kopā ar viņu paveiktu ko svarīgu. Tā nu šis savādais pāris dodas brīnumainos piedzīvojumos, lai izglābtu grāmatas no cilvēkiem, kuri tās ir ieslodzījuši, bojājuši un… nodevuši.

“Stāsts par kaķi, kurš izglāba grāmatas” ir aizkustinošs vēstījums par to, kā saņemties un rast drosmi, par to, kā rūpēties par citiem, un – jo īpaši – par grāmatu apbrīnojamo spēku.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Vecāku žūrija

Nosaukums: Vārnas

Autors: Laura Vinogradova

 

 

Emocionāli piesātināts, skarbi patiess garstāsts, kura centrā ir bērnunama audzēknes Sannas un viņas meitas Lias likteņi.
Bērnunama uzspiestais zīmogs paliek Sannas dvēselē uz visu mūžu, taču arī Liai jācīnās gan ar sevi, gan apkārtējo vidi, lai spētu pieņemt sevi tādu, kāda viņa ir – atšķirīga no citiem.

Bet tad Lia un viņas tēvs Andrejs negaidot saskaras ar savām saknēm – kādu romu dzimtu, no kuras viņi līdz šim ir mantojuši vien ārējo izskatu…

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Kvīnijas Malones "Paradīzes viesnīca"

Autors: Rūta Hogana

 

 

Tillija bija gudra, draudzīga meitene, kurai patika spēlēties ar spokiem un sērkociņiem. Viņai patika arī limonāde, rupji vārdi, zivju pirkstiņi un katoļu baznīcas, un vairāk par visu – dzīvot Braitonā, Kvīnijas Malones brīnišķīgajā “Paradīzes viesnīcā” ar tās mīļajiem un draudzīgajiem savādniekiem. Tomēr Tillijas bērnības idille tika sagrauta, kad māte viņu no iemīļotās mājvietas aizsūtīja prom uz internātskolu, bez brīdinājuma un paskaidrojuma.
Tagad Tilda ir kļuvusi par pieaugušu sievieti, bet vēl aizvien nespēj piedot mātei seno pāridarījumu. Viņa izvairās no cilvēkiem, un viņas vienīgais draugs ir suns Eli. Pēc mātes nāves Tilda atgriežas Braitonā un ar laipnās Kvīnijas palīdzību sāk šķetināt noslēpumu tīmekli, kas apvij viņas bērnību. Cik gan labi viņa vispār ir pazinusi savu māti? Mātes un meitas... viņu attiecības mēdz būt diezgan sarežģītas, tomēr stāstam galu galā var būt arī laimīgas beigas...

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Sēņotāja

Autors: Viktorije Hanišova

 

 

Romāna centrā ir jauna sieviete Sāra, kura jau vairākus gadus pārtiek vien no sēņu lasīšanas, to piegādes provinces restorānam. Būdama vientuļniece, viņa tikai reizumis dodas uz pilsētu pie psihiatres, lai pārliecinātu par savu līdzsvaroto garīgo stāvokli. Ziņa par mātes nāvi Sāras dzīvi īpaši nemaina. Viņa piedalās bērēs, satiekas ar brāļiem, no kuriem jau sen atsvešinājusies, un atgriežas mežā. Taču ģimenē piedzīvotā bērnības trauma un pāri nodarītais paliek. Autore bez aplinkiem un vienlaikus iejūtīgi mēra, ko spēj izturēt bērna dvēsele un kur ir ģimenes robežas.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

Nosaukums: Nepieradināts putns

Autors: Zane Zusta

 

 

Romāns “Nepieradināts putns” vēsta par uzticēšanos dzīvei un kļūdām, no kurām nav pasargāts neviens. Taču tās var labot... Vai vismaz mēģināt labot. Mazā Linda no skolas pārnāk vien mirkli par vēlu – nekad nesatiktais tētis jau ir aizgājis. Ilgu laiku arī pieaugusī Linda lolo cerību tēvu reiz satikt, taču, kad tāda iespēja rodas, nav pārliecināta, vai to vēlas. Linda, viņas māte un citi pieredz negaidītus likteņa pavērsienus un izdzīvo plašu emociju spektru. Tomēr katrs kritiens dāvā iespēju izplest spārnus un lidot.

 

 

Bibliotēkā pieejamie eksemplāri

 

Rakstam vēl nav pievienoti komentāri.